Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 1097
Dodano: 14.03.2011
Odsłon: 30232
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki na bułeczki połączyć i dobrze wyrobić mikserem końcówki haki. Uformować kulę i umieścić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułeczkę, oprószyć mąką, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy) np. końcem drewnianej łyżki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 5 minut. Nagrzać piekarnik, spryskać zraszaczem do kwiatów kilka razy, piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
Przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl z małymi zmianami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

luw78 14 marca 2017Zgłoś do usunięcia
Wyszły przepyszne, dzięki za przepis. Poeksperymentuję jeszcze z dodatkiem ziaren, otrębów i mam nadzieję, że nadal będą super :)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 21 marca 2011Zgłoś do usunięcia
wyszły wyśmienite0 Kto głosował? | Odpowiedz

mirazm 17 marca 2011Zgłoś do usunięcia
ja dodaje cukru trzcinowego on powoduje podobny kolorek :) i zamiast zwykłej żytniej daje orkiszową :)przepis na 5
0 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 17 marca 2011Zgłoś do usunięcia
anijggg moje z wierzchu były raczej jasne, a w srodku takie normalne nie tak bardzo ciemne, sama nie wiem0 Kto głosował? | Odpowiedz

anijggg 17 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Dlaczego twoje bułki są takie brązowe, a moje wyszły blade mimo iż zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 17 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Dwie razowe dwa razy proszę-raz dwa...:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

palooka 17 marca 2011Zgłoś do usunięcia
apetycznie wyglądają Twoje bułeczki. Uwielbiam razowe pieczywo.0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 16 marca 2011Zgłoś do usunięcia
taki chrupiacy początek dnia może zwiastować tylko dobry jego bieg0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 14 marca 2011Zgłoś do usunięcia
To co tygryski lubią najbardziej - pieczywo domowej roboty. Mniam!0 Kto głosował? | Odpowiedz