Do góry

Przekąski Przepis na:

Buraczkowe kotleciki jaglane z cebulką i makiem

Buraczkowe kotleciki jaglane z cebulką i makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 16120

Propozycja na lekkie, delikatne i niezwykle smakowite kotleciki z kaszy jaglanej gotowanej z suszonymi buraczkami. Smak kotlecików podkreśla intensywna nuta suszonej cebulki oraz mak. Kotleciki idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska serwowana z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięs, ryb oraz warzyw. Danie odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki suszonych buraczków
  • 2 łyżki suszonej cebulki
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki masła
  • mak (do posypania)
  • sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko ososlonej wodzie z dodatkiem suszonych buraczków*, odcedzamy, dodajemy 1,5 łyżeczki masła oraz suszoną cebulkę, dokładnie mieszamy i studzimy.

    * suszone buraczki możemy zastępić sokiem z buraka

  2. Następnie do ostudzonej kaszy dodajemy mąkę jaglaną oraz jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, a porcje powstałej masy układamy za pomocą łyżki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą porcję masy posypujemy makiem. Blaszkę wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

  3. Kotleciki po upieczeniu odstawiamy do lekkiego stężenia i gotowe!

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń