Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fast food nie musi być niezdrowy. Wystarczy użyć zdrowych składników, najlepiej domowej roboty, aby uzyskać danie, które zadowoli każdego. Do mojego burgera użyłam wielu domowych składników - od brioszki z kurkumą, przez klopsa z piersi kurczaka, po dodatki takie jak domowy ketchup i domowy majonez. Gruszka karmelizowana w miodzie, brokuły i pomidorki koktajlowe dopełniają smaku tej przekąski, która może również służyć jako danie główne.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1342
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5861
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18535
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1342
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5861
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18535
Składniki
*Przepis na brioszkę z kurkumą tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-brioszka-z-kurkuma,196152,konhambos.html Drobno posiekać nożem piersi kurczaka. Dymkę pokroić w cienkie krążki. Siekane mięso wymieszać z dymką, pietruszką, jajkiem i panko i doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Z mieszanki uformować klopsiki.
Rozgrzać masło klarowane i oliwę z oliwek na patelni i obsmażyć klopsiki z obu stron. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez ok. 5-6 minut.
Nieobrane gruszki pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i podsmażyć na patelni z odrobiną miodu. Podzielić brokuły na duże różyczki, następnie sparzyć we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty. Wypłukać w bardzo zimnej wodzie i odcedzić. Tuż przed podaniem podsmażyć krótko na patelni z oliwą z oliwek, dodając trochę soli. Pomidory przekroić na pół i krótko podsmażyć na oliwie z oliwek i doprawić solą i odrobiną cukru. Jajka gotować przez 6 minut, następnie obrać i przekroić na pół. Umyć i osuszyć sałatę lodową.
Ułożyć na talerzu pokrojoną w plasterki brioszkę z kurkumą, posmarować keczupem i majonezem, na wierzch ułożyć liście sałaty i klopsa. Przybrać brokułami, gruszką, pomidorami i połówką jajka.
Całość posypać odrobiną pieprzu cayenne.