Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fast food nie musi być niezdrowy. Wystarczy użyć zdrowych składników, najlepiej domowej roboty, aby uzyskać danie, które zadowoli każdego. Do mojego burgera użyłam wielu domowych składników - od brioszki z kurkumą, przez klopsa z piersi kurczaka, po dodatki takie jak domowy ketchup i domowy majonez. Gruszka karmelizowana w miodzie, brokuły i pomidorki koktajlowe dopełniają smaku tej przekąski, która może również służyć jako danie główne.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2263
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3329
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1376
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2128
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2263
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3329
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1376
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2128
Składniki
*Przepis na brioszkę z kurkumą tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-brioszka-z-kurkuma,196152,konhambos.html Drobno posiekać nożem piersi kurczaka. Dymkę pokroić w cienkie krążki. Siekane mięso wymieszać z dymką, pietruszką, jajkiem i panko i doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Z mieszanki uformować klopsiki.
Rozgrzać masło klarowane i oliwę z oliwek na patelni i obsmażyć klopsiki z obu stron. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez ok. 5-6 minut.
Nieobrane gruszki pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i podsmażyć na patelni z odrobiną miodu. Podzielić brokuły na duże różyczki, następnie sparzyć we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty. Wypłukać w bardzo zimnej wodzie i odcedzić. Tuż przed podaniem podsmażyć krótko na patelni z oliwą z oliwek, dodając trochę soli. Pomidory przekroić na pół i krótko podsmażyć na oliwie z oliwek i doprawić solą i odrobiną cukru. Jajka gotować przez 6 minut, następnie obrać i przekroić na pół. Umyć i osuszyć sałatę lodową.
Ułożyć na talerzu pokrojoną w plasterki brioszkę z kurkumą, posmarować keczupem i majonezem, na wierzch ułożyć liście sałaty i klopsa. Przybrać brokułami, gruszką, pomidorami i połówką jajka.
Całość posypać odrobiną pieprzu cayenne.