Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla wielbicieli pizzy w innej formie. W wersji mini idealne jako zakąska na imprezkę. W naszym domu pojawiły się przypadkiem jako efekt wykorzystania resztki ciasta i dodatków na pizzę i wzbudziły taki podziw, że na stałe wpisały się do menu ;P
Najlepiej smakują na ciepło, z czerwonym barszczem. Jako zimne stanowią fajną...
Odsłon: 1309
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 756
Bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu pieczeń obiadowa, jako mięso obok świątecz...
Odsłon: 23
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 794
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 13511
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 172
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 756
Bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu pieczeń obiadowa, jako mięso obok świątecz...
Odsłon: 23
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 794
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 13511
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 172
Składniki
SOS: Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na oliwie. Dodać pomidory oraz przecier i dusić aż sok odparuje (sos powinien być dość gęsty). Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, oregano i bazylią.
CIASTO: Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać oliwę oraz wodę z drożdżami i cukrem. Całość dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Wtedy wyrobić raz jeszcze przez około 2-3 minuty. Gotowe ciasto podzielić na części ( ilość zależy od tego jakiej wielkości pierożki chcemy otrzymać). Jeśli mają być wielkości normalnej pizzy złożonej na pół, ciasto dzielimy na 2 części. Jeżeli natomiast mają wyjść malutkie calzone- na 16 części. Ja zazwyczaj dzielę ciasto na 8 części.
Każdą część należy cienko rozwałkować, posmarować sosem (zostawiając czyste brzegi), nałożyć dodatki i zlepić jak pieroga.
gotowe pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w rozgrzany do 250 stopni piekarniku przez 10 minut. Smacznego :)
Przepisy Przekąski
Przekąski
Jajka „kogutki”
Przekąski
Jajka galaretki
Przekąski
Jajka w cieście francuskim
Przekąski
Różowe jajka
Jajka „kogutki”
Jajka „kogutki” to świetny pomysł na przystawkę na wielkanocny stół. Ta przek...
Odsłon: 2980
Jajka galaretki
Jajka galaretki to nietypowa i niezwykle efektowna forma podania klasycznej,...
Odsłon: 4738