Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne Calzone z serem mozzarello, boczkiem wędzonym, pieczarkami, cebulką.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 689
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 689
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Składniki
Farsz: Pokrojony boczek w kostkę smażymy na patelni razem z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami i cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką i dodajemy natkę pietruszki. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować!
Calzone: Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz z boczku, pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Na farsz układamy 4 połówki kulek sera mozzarello.
Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem.
Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione. Smacznego!!!