Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem calzone. Z przepisu wychodzi 4 duże calzone o średnicy 23 cm :)
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4444
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 846
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4444
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 846
Składniki
wykonanie farszu: Pokrojone drobno grzyby, boczek, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników. Gotujemy kapustę kiszoną do miękkości, dodajemy uduszone składniki z patelni, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Pesto: Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze, przyprawiamy do smaku. Pod koniec rozdrabniania dodajemy starty ser parmezan.
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone: Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy farsz. Na farsz układamy plasterki sera mozzarella. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.
Smacznego!!!