Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem calzone. Z przepisu wychodzi 4 duże calzone o średnicy 23 cm :)
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17073
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2467
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4646
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1830
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17073
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2467
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4646
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1830
Składniki
wykonanie farszu: Pokrojone drobno grzyby, boczek, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników. Gotujemy kapustę kiszoną do miękkości, dodajemy uduszone składniki z patelni, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Pesto: Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze, przyprawiamy do smaku. Pod koniec rozdrabniania dodajemy starty ser parmezan.
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone: Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy farsz. Na farsz układamy plasterki sera mozzarella. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.
Smacznego!!!