Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka. Tradycyjnie jest wykonana z surowego, wołowego mięsa pokrojonego na niezwykle cienkie plasterki grubości pergaminu. Przez lata danie dorobiło się jednak wielu modyfikacji, a chyba najpopularniejszą jest carpaccio z buraka – naszego rodzimego i często niedocenionego warzywa. Potrawa łączy w sobie różne konsystencje i smaki – od chrupkiego i słodkiego buraka, przez kwaskowate kapary i słony ser, po bardzo wyrazisty cząber. To danie będzie królować na każdej rodzinnej imprezie.
Kurczak puszy i chrupiący, ryż świeży i pachnący, a warzywa to mistrzostwo św...
Odsłon: 63
Skrzydełka Buffalo Wings to danie z kuchni amerykańskiej czyli smażone skrzyd...
Odsłon: 6636
Włoski klasyk, który jak mawiają został wymyślony przez prostytutki, żeby wab...
Odsłon: 123
Szybki i prosty do zrobienia, polecam każdej osobie która nie ma czasu na nic...
Odsłon: 31
Kurczak puszy i chrupiący, ryż świeży i pachnący, a warzywa to mistrzostwo św...
Odsłon: 63
Skrzydełka Buffalo Wings to danie z kuchni amerykańskiej czyli smażone skrzyd...
Odsłon: 6636
Włoski klasyk, który jak mawiają został wymyślony przez prostytutki, żeby wab...
Odsłon: 123
Szybki i prosty do zrobienia, polecam każdej osobie która nie ma czasu na nic...
Odsłon: 31
Składniki
Buraka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Owiń go w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 75 minut. Po wyjęciu, buraka ostudź.
Buraka obierz i odetnij końcówki. Pokrój go na bardzo cienkie plasterki o grubości papieru. Możesz do tego użyć tarki z szeroką końcówką. Tak pokrojonego buraka układaj na dużym talerzu lub półmisku, by utworzyły koło. Plasterki powinny na siebie lekko nachodzić, ale nie przykrywać się zupełnie.
Ser pokrój na równie cienkie, niewielkie płatki i rozsyp na carpaccio z buraka. Następnie danie posyp równomiernie kaparami i pokrojonym w bardzo drobną kostkę czosnkiem.
Całość polej najpierw oliwą, potem sokiem z cytryny. Posyp przyprawami. Na wierzch połóż grubo posiekany lub rwany cząber.
Danie najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce przez minimum pół godziny.