Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka. Tradycyjnie jest wykonana z surowego, wołowego mięsa pokrojonego na niezwykle cienkie plasterki grubości pergaminu. Przez lata danie dorobiło się jednak wielu modyfikacji, a chyba najpopularniejszą jest carpaccio z buraka – naszego rodzimego i często niedocenionego warzywa. Potrawa łączy w sobie różne konsystencje i smaki – od chrupkiego i słodkiego buraka, przez kwaskowate kapary i słony ser, po bardzo wyrazisty cząber. To danie będzie królować na każdej rodzinnej imprezie.
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 75
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 147
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 90
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 92
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 75
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 147
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 90
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 92
Składniki
Buraka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Owiń go w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 75 minut. Po wyjęciu, buraka ostudź.
Buraka obierz i odetnij końcówki. Pokrój go na bardzo cienkie plasterki o grubości papieru. Możesz do tego użyć tarki z szeroką końcówką. Tak pokrojonego buraka układaj na dużym talerzu lub półmisku, by utworzyły koło. Plasterki powinny na siebie lekko nachodzić, ale nie przykrywać się zupełnie.
Ser pokrój na równie cienkie, niewielkie płatki i rozsyp na carpaccio z buraka. Następnie danie posyp równomiernie kaparami i pokrojonym w bardzo drobną kostkę czosnkiem.
Całość polej najpierw oliwą, potem sokiem z cytryny. Posyp przyprawami. Na wierzch połóż grubo posiekany lub rwany cząber.
Danie najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce przez minimum pół godziny.