Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka. Tradycyjnie jest wykonana z surowego, wołowego mięsa pokrojonego na niezwykle cienkie plasterki grubości pergaminu. Przez lata danie dorobiło się jednak wielu modyfikacji, a chyba najpopularniejszą jest carpaccio z buraka – naszego rodzimego i często niedocenionego warzywa. Potrawa łączy w sobie różne konsystencje i smaki – od chrupkiego i słodkiego buraka, przez kwaskowate kapary i słony ser, po bardzo wyrazisty cząber. To danie będzie królować na każdej rodzinnej imprezie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3698
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2017
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5398
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3698
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2017
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5398
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Składniki
Buraka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Owiń go w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 75 minut. Po wyjęciu, buraka ostudź.
Buraka obierz i odetnij końcówki. Pokrój go na bardzo cienkie plasterki o grubości papieru. Możesz do tego użyć tarki z szeroką końcówką. Tak pokrojonego buraka układaj na dużym talerzu lub półmisku, by utworzyły koło. Plasterki powinny na siebie lekko nachodzić, ale nie przykrywać się zupełnie.
Ser pokrój na równie cienkie, niewielkie płatki i rozsyp na carpaccio z buraka. Następnie danie posyp równomiernie kaparami i pokrojonym w bardzo drobną kostkę czosnkiem.
Całość polej najpierw oliwą, potem sokiem z cytryny. Posyp przyprawami. Na wierzch połóż grubo posiekany lub rwany cząber.
Danie najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce przez minimum pół godziny.