Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carpaccio to w oryginalnej, włoskiej wersji bardzo cienkie plastry surowej wołowiny podawane z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Takie carpaccio można przygotować również z warzyw czy ryb. Ja ze względu na porę roku postanowiłam przygotować je z buraków, które ugotowałam na parze. Do tego ser pleśniowy oraz orzechy włoskie, które doskonale się uzupełniają. Dodatkowo do ozdoby talerza użyłam sałaty strzępiastej, ponieważ akurat taką miałam w lodówce jednak ze względu na walory smakowe bardziej polecam do carpaccio rukolę, ponieważ ma lekko orzechowy aromat. Takie carpaccio może stanowić lekką i smaczną przystawkę podczas spotkania ze znajomymi, kolację czy przekąskę do pracy.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33795
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 7951
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 65
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33795
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 7951
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 65
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 228
Składniki
Buraka gotujemy do miękkości lub pieczemy w piekarniku, studzimy. Na talerzu układamy sałatę lub rukolę.
Zimne buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w kółko na sałacie, na buraki kruszymy ser pleśniowy, posypujemy orzechami laskowymi. Gotowe carpaccio oprószamy solą, pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.