Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio z buraka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Carpaccio z buraka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 1982

Carpaccio to w oryginalnej, włoskiej wersji bardzo cienkie plastry surowej wołowiny podawane z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Takie carpaccio można przygotować również z warzyw czy ryb. Ja ze względu na porę roku postanowiłam przygotować je z buraków, które ugotowałam na parze. Do tego ser pleśniowy oraz orzechy włoskie, które doskonale się uzupełniają. Dodatkowo do ozdoby talerza użyłam sałaty strzępiastej, ponieważ akurat taką miałam w lodówce jednak ze względu na walory smakowe bardziej polecam do carpaccio rukolę, ponieważ ma lekko orzechowy aromat. Takie carpaccio może stanowić lekką i smaczną przystawkę podczas spotkania ze znajomymi, kolację czy przekąskę do pracy.

Składniki

  • 2 buraki, ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku
  • 100g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów laskowych
  • kilka liści sałaty lub 2 garści rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraka gotujemy do miękkości lub pieczemy w piekarniku, studzimy. Na talerzu układamy sałatę lub rukolę.

  2. Zimne buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w kółko na sałacie, na buraki kruszymy ser pleśniowy, posypujemy orzechami laskowymi. Gotowe carpaccio oprószamy solą, pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń