Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carpaccio to w oryginalnej, włoskiej wersji bardzo cienkie plastry surowej wołowiny podawane z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Takie carpaccio można przygotować również z warzyw czy ryb. Ja ze względu na porę roku postanowiłam przygotować je z buraków, które ugotowałam na parze. Do tego ser pleśniowy oraz orzechy włoskie, które doskonale się uzupełniają. Dodatkowo do ozdoby talerza użyłam sałaty strzępiastej, ponieważ akurat taką miałam w lodówce jednak ze względu na walory smakowe bardziej polecam do carpaccio rukolę, ponieważ ma lekko orzechowy aromat. Takie carpaccio może stanowić lekką i smaczną przystawkę podczas spotkania ze znajomymi, kolację czy przekąskę do pracy.
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1010
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 185
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1010
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 185
Składniki
Buraka gotujemy do miękkości lub pieczemy w piekarniku, studzimy. Na talerzu układamy sałatę lub rukolę.
Zimne buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w kółko na sałacie, na buraki kruszymy ser pleśniowy, posypujemy orzechami laskowymi. Gotowe carpaccio oprószamy solą, pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.