Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carpaccio to w oryginalnej, włoskiej wersji bardzo cienkie plastry surowej wołowiny podawane z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Takie carpaccio można przygotować również z warzyw czy ryb. Ja ze względu na porę roku postanowiłam przygotować je z buraków, które ugotowałam na parze. Do tego ser pleśniowy oraz orzechy włoskie, które doskonale się uzupełniają. Dodatkowo do ozdoby talerza użyłam sałaty strzępiastej, ponieważ akurat taką miałam w lodówce jednak ze względu na walory smakowe bardziej polecam do carpaccio rukolę, ponieważ ma lekko orzechowy aromat. Takie carpaccio może stanowić lekką i smaczną przystawkę podczas spotkania ze znajomymi, kolację czy przekąskę do pracy.
Buraka gotujemy do miękkości lub pieczemy w piekarniku, studzimy. Na talerzu układamy sałatę lub rukolę.
Zimne buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w kółko na sałacie, na buraki kruszymy ser pleśniowy, posypujemy orzechami laskowymi. Gotowe carpaccio oprószamy solą, pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Warzywa pachnące rozmarynem, w towarzystwie koziego sera. To zestawienie śmia...
Odsłon: 559
Sałatka z rukoli i szparagów na carpaccio z buraka idealna opcja na pyszne, z...
Odsłon: 3771
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 23
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 19
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3194
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 23
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 19
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3194
Składniki
Buraka gotujemy do miękkości lub pieczemy w piekarniku, studzimy. Na talerzu układamy sałatę lub rukolę.
Zimne buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w kółko na sałacie, na buraki kruszymy ser pleśniowy, posypujemy orzechami laskowymi. Gotowe carpaccio oprószamy solą, pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Kalmary z grilla
Przekąski
Warzywno - grzybowe pierożki
Przekąski
Szparagi w cieście francuskim. Szybka i prosta przekąska
Przekąski
Smażona przekąska ziemniaczana
Kalmary z grilla
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 19
Warzywno - grzybowe pierożki
Moje pierogi warzywno - grzybowe, postanowiłam przygotować dla moich przyjaci...
Odsłon: 58