Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebula po żmudzku

Cebula po żmudzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18185

Dodano:

Odsłon: 7341

Cebula nie zawsze musi być tylko składnikiem farszów. Tym razem ona w głównej roli. Odwdzięcza się swoją słodkością. Można wykorzystać białą cebulę i nafaszerować czerwoną fasolą i odwrotnie czerwoną cebulę i nafaszerować białą fasolą.

Składniki

  • 4 duże cebule
  • szklanka białej fasoli z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekaneych listków rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cebula po żmudzku

Przygotowanie

  1. Cebule obrałem, wrzuciłem do osolonej, wrzącej wody. Obgotowywałem 10 minut. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem. Odciąłem czubki cebul, ostrożnie wydrążyłem wewnętrzne warstwy, pozostawiłem 2-3 wierzchnie. Wydrążone środki cebul, fasolę i rozmaryn zmiksowałem na gładką masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Wypełniłem farszem cebule, ułożyłem w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posypałem orzechami i wiórkami masła. Zapiekałem do miękkości cebuli, około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń