Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebula po żmudzku

Cebula po żmudzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 873 Ocena: 16757

Dodano:

Odsłon: 7246

Cebula nie zawsze musi być tylko składnikiem farszów. Tym razem ona w głównej roli. Odwdzięcza się swoją słodkością. Można wykorzystać białą cebulę i nafaszerować czerwoną fasolą i odwrotnie czerwoną cebulę i nafaszerować białą fasolą.

Składniki

  • 4 duże cebule
  • szklanka białej fasoli z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekaneych listków rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule obrałem, wrzuciłem do osolonej, wrzącej wody. Obgotowywałem 10 minut. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem. Odciąłem czubki cebul, ostrożnie wydrążyłem wewnętrzne warstwy, pozostawiłem 2-3 wierzchnie. Wydrążone środki cebul, fasolę i rozmaryn zmiksowałem na gładką masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Wypełniłem farszem cebule, ułożyłem w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posypałem orzechami i wiórkami masła. Zapiekałem do miękkości cebuli, około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń