Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cebulaki to pyszne bułeczki z cebulą, które po raz pierwszy jadłam na Podkarpaciu, w rodzinnych stronach mojego męża. Dzisiaj wersja urozmaicona, oprócz cebuli dodałam jeszcze kiełbasę i żółty ser. Mam nadzieję, że Wam posmakują :-).
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 101
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 21
Chleb z mąki lnianej. Ja swój chleb ukroiłam jeszcze gorący więc jest trochę...
Odsłon: 169
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 101
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 21
Chleb z mąki lnianej. Ja swój chleb ukroiłam jeszcze gorący więc jest trochę...
Odsłon: 169
Składniki
Szklanka - 250 ml Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać wodę, wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać troszkę z mąką i pozostawić do "ruszenia" na 10 minut. Dodać resztę wody i składniki dokładnie wymieszać. W trakcie wyrabiania ciasta dodać olej. Wyrabiać ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od boków miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie cebulę obrać, umyć i pokroić w cienkie krążki. Na patelnię dać łyżkę oleju, cebulę i smażyć, aż cebula się zezłoci. Następnie cebulę podlać wodą i doprawić według uznania solą i pieprzem. Dusić bez przykrywki, aż do zagotowania się wody, przestudzić. Kiełbasę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oleju. Ser zetrzeć na tarce. Keczup rozrobić z wodą, żeby powstała płynna konsystencja.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować z nich kulki i każdą z nich rozwałkować. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki lekko rozpłaszczyć i w każdej zrobić wgłębienie na nadzienie, można do tego użyć szklanki maczanej w mące. Każdy placuszek posmarować keczupem. Można zrobić różne wersje bułeczek. Pierwsza to keczup, cebula i ser żółty. Druga wersja to keczup, cebula, kiełbasa i ser żółty. Oczywiście można zrobić tradycyjne tylko z samą cebulą. Wtedy ciasto należy posmarować rozbełtanym białkiem i na każdym ułożyć przygotowaną wcześniej, wystudzoną cebulę. Na koniec ranty bułeczek obsypać makiem lub kminkiem. Cebulaki pozostawić do wyrośnięcia na około 15 -20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Cebulaki piec 20 -25 minut (funkcja góra - dół). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy są dobre. Podawać ciepłe, choć na zimno też są pyszne. Smacznego!