Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cebularze jest to regionalne danie Lubelszczyzny. Są to pieczone placki z cebulą i makiem. Smaczne na ciepło i na zimno, z dodatkami i bez (np. z masłem).
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 136
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20732
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27507
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1082
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 136
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20732
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27507
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1082
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do misy a następnie dodajemy sól, cukier i olej. Wszystko to mieszamy łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste dokańczamy wyrabianie ręką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Na farsz obieramy cebulę i kroimy w piórka lub kostkę, zasypujemy makiem, szczyptą soli i łyżką oleju. Dokładnie mieszamy, by piórka cebuli oddzieliły się. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części i pięścią ugniatamy placki. Na wysmarowanej tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wykładamy farsz cebulowy a brzegi każdego placka smarujemy rozmąconym jajem. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku w 180 stopniach.