Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cebularze jest to regionalne danie Lubelszczyzny. Są to pieczone placki z cebulą i makiem. Smaczne na ciepło i na zimno, z dodatkami i bez (np. z masłem).
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2313
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 366
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 226
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2313
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 366
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 226
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do misy a następnie dodajemy sól, cukier i olej. Wszystko to mieszamy łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste dokańczamy wyrabianie ręką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Na farsz obieramy cebulę i kroimy w piórka lub kostkę, zasypujemy makiem, szczyptą soli i łyżką oleju. Dokładnie mieszamy, by piórka cebuli oddzieliły się. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części i pięścią ugniatamy placki. Na wysmarowanej tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wykładamy farsz cebulowy a brzegi każdego placka smarujemy rozmąconym jajem. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku w 180 stopniach.