Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri kubdari to słynna przekąska kuchni gruzińskiej. Drożdżowy placek wypełniony jest aromatycznym mięsem z przyprawami. Wypróbuj przepis, bo zdecydowanie warto!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19815
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 468
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6878
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242647
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19815
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 468
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6878
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242647
Składniki
Przygotuj zaczyn drożdżowy, czyli drożdże wsyp do miski i zalej letnim mlekiem. Mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski z zaczynem wsyp mąkę, dodaj jogurt, cukier i sól. Zagnieć ciasto, a następnie przykryj miskę płócienną szmatką i odstaw na godzinę.
W tym czasie rozpocznij przyrządzanie mięsnego farszu. Przeciśnij czosnek przez praskę, poszatkuj cebulę i kolendrę. Wsyp te składniki do miski i połącz dokładnie z mięsem. Dopraw je solą, pieprzem i kurkumą. Odstaw na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto ponownie zagnieć i uformuj z niego rulon. Podziel na pięć równych części. Następnie wyjmij z lodówki farsz mięsny z przyprawami. Podziel go również na pięć równych porcji (uformuj mięsne kulki).
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta i połóż na środek kulkę farszu mięsnego. Rozpłaszcz ją dłonią i złóż ciasto w sakiewkę (łącząc cztery rogi). Taką kopertę rozwałkowuj na cienki plackiem (najlepiej oprószonym mąką wałkiem).
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Smaż placki pod przykryciem przez 8 minut z każdej strony. Chaczapuri kubdari gotowe!