Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri kubdari to słynna przekąska kuchni gruzińskiej. Drożdżowy placek wypełniony jest aromatycznym mięsem z przyprawami. Wypróbuj przepis, bo zdecydowanie warto!
Przepis dnia
Robię je zawsze gdy mam dużo mięsa pozostałego z rosołu. Pyszne z dodatkiem b...
Odsłon: 41197
Przepis dnia
Chaczapuri Adżarii, czyli pyszne chlebki wypełnione serem pochodzące z Gruzji...
Odsłon: 20794
Jest wiele odmian chaczapuri, które pochodzą z różnych regionów Gruzji. Przyg...
Odsłon: 15521
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 130
Wiosenna odsłona placuszkow owsianych. Smaczne i kolorowe. Mąkę owsianą możem...
Odsłon: 40
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 18701
przepis na smaczny , sycący obiad
Odsłon: 60
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 265
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 130
Wiosenna odsłona placuszkow owsianych. Smaczne i kolorowe. Mąkę owsianą możem...
Odsłon: 40
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 18701
przepis na smaczny , sycący obiad
Odsłon: 60
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 265
Składniki
Przygotuj zaczyn drożdżowy, czyli drożdże wsyp do miski i zalej letnim mlekiem. Mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski z zaczynem wsyp mąkę, dodaj jogurt, cukier i sól. Zagnieć ciasto, a następnie przykryj miskę płócienną szmatką i odstaw na godzinę.
W tym czasie rozpocznij przyrządzanie mięsnego farszu. Przeciśnij czosnek przez praskę, poszatkuj cebulę i kolendrę. Wsyp te składniki do miski i połącz dokładnie z mięsem. Dopraw je solą, pieprzem i kurkumą. Odstaw na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto ponownie zagnieć i uformuj z niego rulon. Podziel na pięć równych części. Następnie wyjmij z lodówki farsz mięsny z przyprawami. Podziel go również na pięć równych porcji (uformuj mięsne kulki).
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta i połóż na środek kulkę farszu mięsnego. Rozpłaszcz ją dłonią i złóż ciasto w sakiewkę (łącząc cztery rogi). Taką kopertę rozwałkowuj na cienki plackiem (najlepiej oprószonym mąką wałkiem).
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Smaż placki pod przykryciem przez 8 minut z każdej strony. Chaczapuri kubdari gotowe!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Szybka przekąska z tortilli
Przekąski
Grillowana mozzarella z dżemem malinowym
Przekąski
Grillowany camembert z sosem na bazie czerwonego wina i dżemu z owoców leśnych
Przekąski
Domowe chipsy ziemniaczane
Szybka przekąska z tortilli
Szybka i smaczna przekąska z tortilli z dodatkiem serka kanapowego , szynki o...
Odsłon: 677
Grillowana mozzarella z dżemem malinowym
Grillowana mozzarella to prosta, a jednocześnie bardzo smaczna propozycja na...
Odsłon: 86