Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem proponuję chatkę w wersji na słono ze szpinakiem, serkami i łososiem.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10007
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2637
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1766
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 669
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3877
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10007
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2637
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1766
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 669
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3877
Składniki
Szpinak rozmrozić i odcedzić. Z białek ubić pianę z solą i cukrem. Dodać żółtka, następnie łyżką drewnianą wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, szpinakiem. Na koniec dodać oliwę i barwnik. Ciasto przełożyć do blachy ( 41cmx31cm) wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto pokroić w poprzek na 6 równych części. Jeśli coś nam zostanie wykorzystać do posypania na wierzch.
Serki wymieszać ze sobą. Położyć trzy części ciasta i posmarować cienko serkami. Ułożyć plastry łososia zostawiając dwa plastry do środka chatki. Na łososia położyć pozostałe trzy placki szpinakowe i cienko rozsmarować serki. Na środku położyć rulony z plastrów łososia i wyłożyć pozostały serek. Pierwszy i trzeci kawałek ciasta szpinakowego złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Wierch obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.