Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem proponuję chatkę w wersji na słono ze szpinakiem, serkami i łososiem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5508
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5508
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Składniki
Szpinak rozmrozić i odcedzić. Z białek ubić pianę z solą i cukrem. Dodać żółtka, następnie łyżką drewnianą wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, szpinakiem. Na koniec dodać oliwę i barwnik. Ciasto przełożyć do blachy ( 41cmx31cm) wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto pokroić w poprzek na 6 równych części. Jeśli coś nam zostanie wykorzystać do posypania na wierzch.
Serki wymieszać ze sobą. Położyć trzy części ciasta i posmarować cienko serkami. Ułożyć plastry łososia zostawiając dwa plastry do środka chatki. Na łososia położyć pozostałe trzy placki szpinakowe i cienko rozsmarować serki. Na środku położyć rulony z plastrów łososia i wyłożyć pozostały serek. Pierwszy i trzeci kawałek ciasta szpinakowego złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Wierch obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.