Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem proponuję chatkę w wersji na słono ze szpinakiem, serkami i łososiem.
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13450
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 587
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2796
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 764
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13450
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 587
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2796
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 764
Składniki
Szpinak rozmrozić i odcedzić. Z białek ubić pianę z solą i cukrem. Dodać żółtka, następnie łyżką drewnianą wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, szpinakiem. Na koniec dodać oliwę i barwnik. Ciasto przełożyć do blachy ( 41cmx31cm) wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto pokroić w poprzek na 6 równych części. Jeśli coś nam zostanie wykorzystać do posypania na wierzch.
Serki wymieszać ze sobą. Położyć trzy części ciasta i posmarować cienko serkami. Ułożyć plastry łososia zostawiając dwa plastry do środka chatki. Na łososia położyć pozostałe trzy placki szpinakowe i cienko rozsmarować serki. Na środku położyć rulony z plastrów łososia i wyłożyć pozostały serek. Pierwszy i trzeci kawałek ciasta szpinakowego złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Wierch obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.