Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowe i smaczne chipsy jabłkowe, które są idealne na przekąskę oraz świetnie wpływają na nasz układ trawienny, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Chipsy jabłkowe to dobra i zdrowa alternatywa dla sklepowych chipsów ziemniaczanych.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 39
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 81
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11861
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 202
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 39
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 81
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11861
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 202
Składniki
Do przygotowania tych chipsów użyłam suszarki do grzybów oraz owoców i śmiało mogę powiedzieć, że ten sposób przygotowania sprawia, że chipsy świetnie smakują - są chrupkie, idealnie kruche, ale nie twarde. Aby przygotować chipsy, najpierw dokładnie myjemy jabłka, przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Jabłek nie obieramy ze skórki, gdyż jest ona bardzo cenna, dzięki zawartości pektyn i witamin. Jabłko kroimy na pół-krążki. Ich grubość wybieramy wedle upodobań. Ja kroję troszkę grubsze plastry, a jeśli zdecydujemy się nataką grubość, musimy wydłużyć czas suszenia jabłek.
Przygotowane pół-krążki układamy w koszach suszarki. Plasterki możemy także posypać cynamonem. A teraz musimy uzbroić się w cierpliwość... Gdy minie kilka godzin, możemy zacząć chrupanie :)
Gotowe chipsy przechowujemy w słoiku lub metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)