Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 24
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1234
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 24
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1234
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Składniki
Zrób rozczyn: do sporej miski rozkruszamy drożdże i dodajemy do nich cukier i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy do drożdży roztartych z cukrem ciepłe mleko. Nie może ono być za gorące bo zniszczy drożdże, ani za zimne. Potem dodać 4 łyżeczki mąki pszennej i dokładnie wszystko wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 25 min. przykryte ściereczką.
Wsypać do miski 1 kg mąki, dodać sól i rozczyn z drożdży. Wlać dwie szklanki ciepłej wody. Wyrobić ciasto, dolewając w razie potrzeby jeszcze trochę wody. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2-3 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać ziołami. Piecz w nagrzanym piekarniku do 250 stopni ok. 25 min., aż się wyzłoci. Do ciasta można też dodawać zioła, czarne oliwki, suszone warzywa. Można także używać różnego rodzaju mąki - nie tylko pszennej.