Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb czosnkowy z serem mozzarella

Chleb czosnkowy z serem mozzarella

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 6047

Dodano:

Odsłon: 1525

Bardzo prosty i szybki w wykonaniu chleb z maslem czosnkowym, aromatyczny i wzbogacony serem mozzarella.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CHLEB Ø 23 CM:
  • 250 g mąki zwykłej
  • 5 g suchych drożdży (1-1,5 łyżeczki)
  • 25 g cukru (2 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 42 g stopionego masła (3 łyżki)
  • 125 ml ciepłego mleka (1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 250 g sera mozzarella lub podobnego
  • MASŁO CZOSNKOWE:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chleb czosnkowy z serem mozzarella

Przygotowanie

  1. Wymieszac wszystkie skladniki do uzyskania wilgotnego ciasta.
    Wyrabiac ciasto na blacie, w razie potrzeby uzyc maki. Gdy ciasto bedzie gladkie, uformowac kule i przykryc sciereczka. Ciasto powinno powiekszyc podwójnie swoja objetosc.

  2. Wyrosniete ciasto splaszczyc dlonia do uzyskania waskiego krazka.
    Nozem wykroic w miare równe kwadraty i posmarowac krawedzie jajkiem
    Miekkie maslo wymieszac z posiekana dymka i zmiazdzonym czosnkiem. Posolic. Krazek ciasta wysmarowac dokladnie maslem czosnkowym.

  3. Ser mozzarella pokroic na kawalki pasujace do wglebien ciasta.
    Do wycietych wglebien wkladac kawalki sera, starajac sie zapelnic wszystkie wglebienia. Doprawic pieprzem.
    Piec w temp. 200° C (góra - dól) przez 20–25 minut.

  4. Gdy chleb nabierze zlotego koloru, wyjac z piekarnika i odstawic na chwile do wystygniecia.

  5. Chleb najlepiej spozywac na cieplo, wtedy ser bedzie elastyczny a ciasto bedzie mialo piekny aromat.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń