Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z moich faworytów, cienka skórka i wilgotny miąższ dzięki ziemniaczkom
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 440
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2780
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 440
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2780
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Składniki
W oryginale był zakwas żytni razowy, ja miałam zwykły żytni.
Ziemniaki połączyć masłem. Do miski włożyć zakwas i rozmieszać go z woda. Dodać mąkę pszenną, drożdże i sol, przemieszać, dodać ziemniaki oraz kminek. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie lejące dodać więcej mąki, ale też nie za dużo. Wyrobić gładkie, delikatnie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 1 godziny).
Ciasto wyłożyć na stół i odgazować dokładnie, czyli ciasto rozłożyć na kwadrat, złożyć górną część ciasta do środka, później dolną, następnie prawą do środka i lewą do środka. Ukształtować bochenek i włożyć go do kosza złączeniem w gore, kosz można zastąpić durszlakiem wyścielonym czystą ściereczką oprószoną mąką. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę, szybko naciąć(można nożyczkami) i wsunąć do naparowanego pieca, wstawić również metalową miseczkę z gorącą wodą.
Piec z para przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę pieca do 210C i piec kolejne 15 minut. Później jeszcze 10 minut w 200C. Wystudzić przed pokrojeniem. Pyszny!
Przepis pochodzi z http://piekarniatatter.blogspot.com/