Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chlebek z chrupiąca skórką.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1786
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1547
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1521
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1913
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1786
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1547
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1521
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1913
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru, ciepłej wody i łyżki mąki robimy zaczyn drożdżowy. Woda nie może być za ciepła, bo zabijemy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie drobno kroimy cebulę oraz boczek w drobną kostkę. Na patelnie nalewamy niewielka ilość oleju i podsmażamy boczek. Kiedy się zrumieni wrzucamy cebulę i czekamy aż nabierze złotego koloru.
Mieszamy dwa rodzaje mąki z rozczynem i solą. Powoli dolewamy wody i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie dodajemy skwarki i cebulę z całym tłuszczem. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Formujemy bochenek.
Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temp. 200 stopni. Po 3 minutach otwieramy piekarnik i za pomocą spryskiwacza delikatnie wpryskujemy mgiełkę wody (ok. 5 psiknięć). Pieczemy na złoty kolor.