Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ten chleb, łatwy jest do upieczenia, ale czasochłonny bo taki musi być chleb pieczony na zakwasie. Pośpiech zdecydowanie nie jest tu wskazany ponieważ nie używamy w nim drożdży. Osoby, które nie mogą spożywać drożdży powinny zainteresować się tym wypiekiem ale nie tylko oni. Dodatek siemienia lnianego również robi swoje dla osób z problemami jelitowymi. Jest naprawdę zdrowy, a na dodatek masz pewność, że nie ma w nim żadnych spulchniaczy lub innych dodatków. Ja najczęściej piekę go w weekend. Świetnie się przechowuje i smakuje wszystkim.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28304
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28304
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Siemię lniane wsypujemy do szklanki i zalewamy gotowaną wodą i czekamy aż wystygnie a siemię namięknie. Mąkę, sól, cukier wsypujemy do miski od robota wlewamy przygotowany zakwas i dodajemy siemię razem z wodą.
Wcześniej wybraną formę smarujemy masłem i wysypujemy otrębami żytnimi.
Wszystkie dodane składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce np. do piekarnika najlepiej na całą noc. Mąka żytnia jest bardzo zbita więc powstałe ciasto jest dosyć twarde więc możemy dodać trochę więcej wody podczas mieszania.
Na drugi dzień włączamy piekarnik góra i dół na 220 stopni C tam gdzie już czeka urośnięte ciasto chlebowe. Na dół wstawiamy naczynie wypełnione wodą, para unosząca się w piekarniku zapewni chrupiącą skórkę. Piec 10 minut następnie, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i dopiekać kolejne 40-50 minut. Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z formy na kratkę do studzenia. Postukany powinien wydawać głuchy, pusty dźwięk. Tak oto wygląda nasze dzieło już po wystygnięciu. Jeśli się podoba to proszę kciuki w górę komentujcie i polecajcie . Smacznego