Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5510
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29861
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 246
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19558
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1109
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5510
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29861
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 246
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19558
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1109
Składniki
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy zakwas, wodę i krótko wyrabiamy masę tylko do połączenia składników.
Formę w której będziemy piec chleb wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilżamy lekko wodą (pędzelek lub dłoń). Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 4 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy lekko wodą, prószymy lekko mąką najlepiej przez sito. Robimy delikatne nacięcia ostrym nożem ( w moim przypadku był to nożyk do tapet ;)
Chleb wkładamy na ok 40 minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmujemy i dajemy chlebkowi odpocząć, wystudzić się.