Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 628
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 192
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 628
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 192
Składniki
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy zakwas, wodę i krótko wyrabiamy masę tylko do połączenia składników.
Formę w której będziemy piec chleb wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilżamy lekko wodą (pędzelek lub dłoń). Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 4 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy lekko wodą, prószymy lekko mąką najlepiej przez sito. Robimy delikatne nacięcia ostrym nożem ( w moim przypadku był to nożyk do tapet ;)
Chleb wkładamy na ok 40 minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmujemy i dajemy chlebkowi odpocząć, wystudzić się.