Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na pieczywo, które sprawdzi się w roli bazy do wytrawnego śniadania albo kolacji? Spróbuj nasz chlebek cukiniowy!
Forma ok. 23 × 13 cm.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182079
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182079
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Składniki
Rozpuść masło.
Cukinię zetrzyj drobno na tarce. Posól i odstaw, aż puści sok. Odsącz i zostaw.
W jednej misce przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce zmiksuj krótko mleko, masło, jajka, ocet i olej. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do składników mokrych, zamieszaj.
Teraz powoli wlewaj zawartość drugiej miski do suchych produktów. Mieszaj i wyrabiaj ciasto. Kiedy składniki zaczną się łączyć w jednolitą całość, dodaj cukinię i zagniataj dalej.
Formę o wielkości około 23 × 13 cm natłuść. Wyłóż ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 45-50 minut.
Chlebek cukiniowy ostudź na kratce.