Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na pieczywo, które sprawdzi się w roli bazy do wytrawnego śniadania albo kolacji? Spróbuj nasz chlebek cukiniowy!
Forma ok. 23 × 13 cm.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1783
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30525
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1783
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30525
Składniki
Rozpuść masło.
Cukinię zetrzyj drobno na tarce. Posól i odstaw, aż puści sok. Odsącz i zostaw.
W jednej misce przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce zmiksuj krótko mleko, masło, jajka, ocet i olej. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do składników mokrych, zamieszaj.
Teraz powoli wlewaj zawartość drugiej miski do suchych produktów. Mieszaj i wyrabiaj ciasto. Kiedy składniki zaczną się łączyć w jednolitą całość, dodaj cukinię i zagniataj dalej.
Formę o wielkości około 23 × 13 cm natłuść. Wyłóż ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 45-50 minut.
Chlebek cukiniowy ostudź na kratce.