Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek odrywany z serem i masłem czosnkowym

Chlebek odrywany z serem i masłem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1240

Dodano:

Odsłon: 3560

Ten chlebek sprawdzi się zarówno na kolacji, jak i jako dodatek do przysmaków z grilla. Bynajmniej nie jest fit, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszności :-)

Składniki

  • 1 chleb pszenny ok. 500 g
  • 150 g masła
  • 8-9 ząbków czosnku
  • suszone zioła prowansalskie lub ulubione świeże
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 200 g sera (zetrzeć na grubej tarce)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek odrywany z serem i masłem czosnkowym

Przygotowanie

  1. Chleb naciąć w poprzek w kratkę (najpierw z jednej strony, potem z drugiej).W rondelku rozpuścić masło, do gorącego wcisnąć czosnek, doprawić ziołami oraz solą i pieprzem, wymieszać. Chleb przełożyć na formę wyłożoną folią aluminiową. Łyżką wlewać masło w chleb, żeby każda szczelina była nasączona. Zostawić 3-4 łyżki masła na potem. Następnie wcisnąć tarty ser w szczeliny chleba. Na koniec polać górę chleba resztą masła, zawinąć szczelnie folią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na 30 minut.

  2. Po tym czasie chleb wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i włożyć z powrotem na ok. 10-15 minut do zrumienienia. Podawać na ciepło.

    Polecam, bo jest rewelacyjny.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń