Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zajrzymy do kuchni indyjskiej, szczerze to nie bardzo są moje smaki, ale tę przekąskę mogę jeść nieustannie, jest to hlebek naan, a więc tradycyjny płaski chlebek drożdżowy na bazie białej mąki, serwowany z dodatkiem ziół. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła trochę przepisu i zamiast czystej białej mąki użyłam również mąki graham. Wyszło super moje dzieci nazwały go chlebkiem mniam :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 361
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1439
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 361
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1439
Składniki
Obie mąki przesiać przez sitko, dodać sól, cukier, drożdże, jogurt grecki, letnią wodę i oliwę z oliwek. Na początku całość wymieszać łyżką, a następnie wyrobić rękoma, aż będzie elastyczne, może być lekko klejące. Gotowe ciasto przykryć i zostawić w lekko nagrzanym piekarniku na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką, chwilę jeszcze ugniatać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy, które ponownie podzielić na połowy i jeszcze raz na połowy i jeszcze raz. Dzięki temu uzyskamy małe kulki, które należy rozwałkować na cienki placek.
Tak przygotowane placki smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni, przez ok. 1,2 - 2 min. z każdej strony.
Gorące chlebki posmarować roztopionym masłem i posypać oregano, papryką słodką, ostrą czy nawet makiem.
Smacznego
:)