Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące kieszonki z mięsem z ciasta filo to wspaniała sycąca przekąska. Farsz jest nie tylko mięsny, ale też bardzo ziołowy. Znajdziesz tam mieszankę najbardziej aromatycznych przypraw. Najlepiej smakują na gorąco, podane z jogurtem greckim, sosem czosnkowym albo pikantnym dipem pomidorowym.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4355
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4355
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a obraną marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż cebulę i czosnek aż się zeszklą.
Dodaj mięso mielone i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wsyp startą marchewkę i podsmaż jeszcze chwilę. Dopraw całość przyprawami, solą i pieprzem.
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty. Odstaw farsz do przestygnięcia.
Rozwiń ciasto filo i przykryj je wilgotną ściereczką, aby nie wysychało.
Każdy arkusz posmaruj cienko roztopionym masłem, przykryj go kolejnym arkuszem. Złóż wzdłuż na długi pasek. Możesz też je przekroić, aby uzyskać ten sam kształt.
Na dole paska nałóż łyżkę farszu i zacznij składać pasek w trójkąty, zawijając na przemian w prawo i w lewo aż do końca paska.
Gotowe trójkąty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj wierzch masłem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20-25 minut, aż trójkąty będą złociste i chrupiące.