Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chrupiący kalafior to świetna przekąska na każdą okazję – na imprezy, na kolację czy też wieczorne spotkanie przy filmie lub meczu. Całość jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu, ale rezultat przekracza oczekiwania wszystkich! Wyjątkowo chrupiąca skórka i rozpływające się wnętrze tak przyrządzonego warzywa sprawią, że panierowane różyczki znikną z talerzy w oka mgnieniu. Podawaj je z dodatkiem sosu majonezowego, ketchupu czy innego.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1097
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4742
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1388
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1097
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4742
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1388
Składniki
Kalafior umyj i dobrze osusz. Pokrój go na mniejsze różyczki.
Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej – bułkę tartą. W trzeciej misce rozbełtaj jajka do uzyskania jednolitej konsystencji. Do jajka dodaj sól oraz pieprz, a następnie wymieszaj całość ponownie.
Bierz po różyczce kalafior i obtaczaj go najpierw w mące, a następnie dokładnie w jajku. Na koniec wkładaj warzywo do bułki tartej i dobrze dociśnij ją do kalafiora.
W garnku rozgrzej olej o wysokości 5-7 cm do temperatury 170 st. Celsjusza.
Panierowane różyczki kalafiora wkładaj do oleju i smaż je przez kilka minut, do uzyskania złotego koloru.
Gotowe kawałki kalafiora odkładaj na papierowe ręczniki.
Chrupiącego kalafiora podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu. Najlepiej przygotowuj danie na świeżo, ale jeśli musisz, to resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni.