Przekąski Przepis na:
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie. Do mąki dodać żółtka, cukier wanilinowy, ocet, oraz gęstą śmietanę. Wszystko porządnie zagnieść na jednolita masę. P wyrobieniu zawinąć w folię spożywczą i kilka krotnie pozbijać wałkiem i odstawić do schłodzenia na ok godzinę.
Po schłodzeniu odcinać po kawałku, lekko podsypywać mąką. Rozwałkowywać jak najcieniej, pociąć w paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez niego jeden koniec.
W garnku rozgrzać tłuszcz. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i niezbyt gwałtownie rumieni tłuszcz ma właściwą temperaturę.
Smażyć po kilka faworków jednocześnie. Wyjmować i kłaść na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączone ale jeszcze ciepłe faworki posypać cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Maudie 11 styczniaZgłoś do usunięcia
Uwielbiam! :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 11 styczniaZgłoś do usunięcia
Pyszne i chrupiace :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 10 styczniaZgłoś do usunięcia
Najlepsze! i z babelkami uzyskanymi przez bicie ciasta!0 Kto głosował? | Odpowiedz