Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciabatta to doskonaly wloski chleb z niewielu skladników i bardzo prosty w przyrzadzaniu. Z dodatkami, w tym wypadku z papryka, owczym serem i sezamen oraz z suszonymi pomidorami i oilwkami smakuje jeszcze lepiej. Solo, z twarozkiem czy do potraw z grilla jest doskonalym dodatkiem.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Przyrzadzic podstawowe ciasto. Make przecedzic do duzej miski, do wglebienia wlac letnia wode, wsypac cukier i pokruszone drozdze. Drozdze rozpuscic w wodzie i zmieszac z maka, nastepnie wyrobic gladkie ciasto i odstawic do wyrosniecia.
W tym czasie przygotowac nadzienia. Do nadzienia paprykowego pokroic papryke na male kawalki i dokladnie je zmieszac z sezamem i oliwa. Ser owczy pokroic równiez na male kawalki.
Do nadzienia pomidorowago pokroic suszone pomidory, nie trzeba ich specjalnie odsaczac, gdyz aromaryczna oliwa dodaje smaku. Oliwki równiez pokroic i wymieszac z pomidorami.
Gdy ciasto powiekszy swa objetosc, dodac oliwe i sól i podzielic na dwa równe kawalki.
Pierwsza czesc ciasta rozwalkowac dosyc grubo i wylozyc papryka z sezamen i kawalkami owczego sera, nastepnie zwinac w rulon i umiescic na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Pozostawic na kilka minut, aby jeszcze wyroslo. Gdy ciasto wyrosnie i bedzie gotowe do pieczenia, pomarowac jego powierzchnie woda i posypac sezamem.
W tym czasie przygotowac drugi chleb. Ciasto wyrobic z pomidorami i oliwkami posypanymi spora iloscia ziól prowansalskich. Nastepnie uformowac podobny podluzny chleb i ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Obydwa chleby piec w temp. 210° C az nabiora zlotego koloru, zazwyczaj trwa to max. 25 min.
Tak nadziana ciabatta smakuje bez niczego, ale tez z dodatkami, a szczególnie do grilla.