Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 562

Pyszne i pożywne ciasteczka czekoladowe z bakaliami

Składniki

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 140 g mąki
  • 30g kakao
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g cukru
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej
  • 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
  • szczypta soli
  • mleko do połączenia (opcjonalnie)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą solą oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Masa może być dosyć gęsta. Dodać pozostałe składniki: orzechy, żurawinę/rodzynki, posiekaną drobno czekoladę. Możemy dodać trochę mleko w celu lepszego połączenia się składników.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem 180 stopni (bez termoobiegu 190 stopni).Formujemy małe kulki ( wielkość małej gałki lodów) i delikatnie przy użyciu widelca spłaszczamy. Należy pozostawić duże odległości pomiędzy ciasteczkami.

    Ciasteczka pieczemy ok. 15-18 minut- jeśli chcemy żeby ciastka były lekko wilgotne. Pieczone powyżej 18 minut spowoduje że ciasteczka będą bardziej chrupiące.

    Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym słoiczku przez kilka dni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń