Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie ze szpinakiem jest zawsze wyśmienite. Przygotować je można na wiele sposobów. Niezawodnym na imprezach wariantem są koperty ze szpinakiem i serem ricotta.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 176
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 80
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 168
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 105
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 200
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 176
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 80
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 168
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 105
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 200
Składniki
Rozpuść 50 g masła. Połącz z osoloną wodą i mąką. Zagnieć na gładkie ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i dobrze schłodź w lodówce. 200 g masła (schłodzonego, ale dość miękkiego) rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o grubości 1 cm. Włóż do lodówki i poczekaj, aż masło stwardnieje.
Rozwałkuj ciasto na placek dwukrotnie większy od arkusza masła. Szczelnie owiń nim masło (tak, by nie było go widać spod ciasta) i rozwałkuj na prostokąt o długim boku będącym trzykrotnością krótkiego. Złóż prostokąt na trzy części wzdłuż długiego boku i odłóż do lodówki na 2 godziny. Procedurę z wałkowaniem, składaniem i schładzaniem powtórz co najmniej 3 razy. Na koniec rozwałkuj ciasto na arkusz o grubości około 5 mm i pokrój na kwadraty o boku 15 cm.
Podsmaż szpinak na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Przełóż do miski i wymieszaj z serem ricotta. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nałóż porcję farszu na środek każdego kwadratu i złóż go w „kopertę”. Posmaruj koperty z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp nasionami sezamu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 15-20 minut.