Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie ze szpinakiem jest zawsze wyśmienite. Przygotować je można na wiele sposobów. Niezawodnym na imprezach wariantem są koperty ze szpinakiem i serem ricotta.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8508
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8508
Składniki
Rozpuść 50 g masła. Połącz z osoloną wodą i mąką. Zagnieć na gładkie ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i dobrze schłodź w lodówce. 200 g masła (schłodzonego, ale dość miękkiego) rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o grubości 1 cm. Włóż do lodówki i poczekaj, aż masło stwardnieje.
Rozwałkuj ciasto na placek dwukrotnie większy od arkusza masła. Szczelnie owiń nim masło (tak, by nie było go widać spod ciasta) i rozwałkuj na prostokąt o długim boku będącym trzykrotnością krótkiego. Złóż prostokąt na trzy części wzdłuż długiego boku i odłóż do lodówki na 2 godziny. Procedurę z wałkowaniem, składaniem i schładzaniem powtórz co najmniej 3 razy. Na koniec rozwałkuj ciasto na arkusz o grubości około 5 mm i pokrój na kwadraty o boku 15 cm.
Podsmaż szpinak na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Przełóż do miski i wymieszaj z serem ricotta. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nałóż porcję farszu na środek każdego kwadratu i złóż go w „kopertę”. Posmaruj koperty z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp nasionami sezamu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 15-20 minut.