Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników wszystkiego co szpinakowe polecam ciasto szpinakowe. Nadzienie szpinakowe z dodatkiem fety zamknięte w pysznym, delikatnym i chrupiącym cieście francuskim. Polecam!
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456779
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1211
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2087
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 504
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456779
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1211
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2087
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 504
Składniki
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Podsmażony szpinak odciskamy z soku, dodajemy do niego rozgniecioną widelcem fetę, posiekaną natkę, sól, pieprz, gałkę, jajko, bułkę tartą, mleko i mieszamy. Kwadratową blaszkę (u mnie keksówka) natłuszczamy i obsypujemy mąką. Na dno i boki formy wykładamy 2 płaty ciasta tak, by zwisały po bokach po kilka centymetrów. Na ciasto wykładamy farsz i wyrównujemy łyżką. Na górę nakładamy ciasto wielkości foremki tak, by zakryło farsz. Brzegi ciasta przy brzegach lekko dociskamy palcami. Na koniec zakładamy do środka formy zwisające płaty ciasta i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekamy 30 minut, następnie wierzch smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy sezamem i dopiekamy około 15 minut (do zrumienienia).