Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników wszystkiego co szpinakowe polecam ciasto szpinakowe. Nadzienie szpinakowe z dodatkiem fety zamknięte w pysznym, delikatnym i chrupiącym cieście francuskim. Polecam!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1208
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5734
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18309
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1208
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5734
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18309
Składniki
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Podsmażony szpinak odciskamy z soku, dodajemy do niego rozgniecioną widelcem fetę, posiekaną natkę, sól, pieprz, gałkę, jajko, bułkę tartą, mleko i mieszamy. Kwadratową blaszkę (u mnie keksówka) natłuszczamy i obsypujemy mąką. Na dno i boki formy wykładamy 2 płaty ciasta tak, by zwisały po bokach po kilka centymetrów. Na ciasto wykładamy farsz i wyrównujemy łyżką. Na górę nakładamy ciasto wielkości foremki tak, by zakryło farsz. Brzegi ciasta przy brzegach lekko dociskamy palcami. Na koniec zakładamy do środka formy zwisające płaty ciasta i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekamy 30 minut, następnie wierzch smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy sezamem i dopiekamy około 15 minut (do zrumienienia).