Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące zewnątrz delikatne w środku, czyli takie jak powinny być idealne frytki. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1210
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457748
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2279
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 585
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1210
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457748
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2279
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 585
Składniki
Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy olej i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstniej i stanie się błyszcząca. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy i przykrywamy papierem do pieczenia, aby nie obsychała. Masę odstawiamy na 4 godziny, aby dobrze zastygła. Masę kroimy ostrym nożem na kawałki przypominające kształtem i długością frytki. Pokrojone kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut, aż frytki zrobią się chrupiące.
W czasie, gdy frytki się pieką robimy sosy. Sos pomidorowy: Passatę pomidorową gotujemy z dodatkiem soli, cukru i octu balsamicznego. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Przed podaniem sos studzimy. Sos czosnkowy: Serek blendujemy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe frytki podajemy od razu po przygotowaniu w towarzystwie przygotowanych sosów.