Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można je chrupać na sucho, a także zalane mlekiem.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99245
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1264
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5126
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13862
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99245
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1264
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5126
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13862
Składniki
Do miski wsypujemy cukier biały i cukier wanilinowy, 2 łyżeczki cynamonu i mąkę. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy margarynę i widelcem rozgniatamy ją, łącząc z sypkimi składnikami (ciasto powinno wyglądać jak to na kruszonkę). Dolewamy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko (ciasto najlepiej podzielić na 2 porcje, ponieważ nie zmieści się na jedną blachę). Rozwałkowane ciasta przekładamy na blachy wyścielone papierem do pieczenia.
W miseczce mieszamy 1,5 łyżki cukru z 1 łyżką cynamonu i posypujemy tym ciasto. Każdy placek tniemy na małe kwadraty (ok. 2x2 cm). Nie trzeba ich od siebie odsuwać, ponieważ nie sklejają się w czasie pieczenia. Każdy kwadracik nakłuwamy widelcem lub wykałaczką.
Blachy z cynamonowymi kwadracikami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 13-15 minut w temp. 180 stopni.