Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Przepis dnia: 21-03-2014
Inspiracja doradcy smaku
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Składniki
- 2 cukinie
- 2 piersi z kurczaka
- 200g pieczarek
- Cebula biała
- Jajko
- 100 ml wina białego wytrawnego
- ser do posypania
- przyprawa do kurczaka
- Sól
- Pieprz
Składniki
- 2 cukinie
- 2 piersi z kurczaka
- 200g pieczarek
- Cebula biała
- Jajko
- 100 ml wina białego wytrawnego
- ser do posypania
- przyprawa do kurczaka
- Sól
- Pieprz
Etapy przygotowania
Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miękki środek z cukinii i przekładamy do miski, zostawiając to do farszu. W garnku gotujemy osoloną wodę. Blanszujemy łódki cukinii ok. 5-6 minut w gotującej się wodzie. Po tym czasie cukinie przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy w ulubionej przyprawie i podsmażamy(dla chętnych można dodać białe wino i odparować). Podsmażamy pieczarki, cebule i wydrążone kawałki cukinii. Wszytstkie podsmażone produkty doprawić solą i pieprzem. dodać roztrzepane jajko i wymieszać.
farszem nadziewamy łódki cukinii. Posypujemy serem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika 180-190 stopni na 12 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 124
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 302
Idealna na różne okazje.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 20536
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 124
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 302
Idealna na różne okazje.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 20536
Składniki
- 2 cukinie
- 2 piersi z kurczaka
- 200g pieczarek
- Cebula biała
- Jajko
- 100 ml wina białego wytrawnego
- ser do posypania
- przyprawa do kurczaka
- Sól
- Pieprz
Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miękki środek z cukinii i przekładamy do miski, zostawiając to do farszu. W garnku gotujemy osoloną wodę. Blanszujemy łódki cukinii ok. 5-6 minut w gotującej się wodzie. Po tym czasie cukinie przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy w ulubionej przyprawie i podsmażamy(dla chętnych można dodać białe wino i odparować). Podsmażamy pieczarki, cebule i wydrążone kawałki cukinii. Wszytstkie podsmażone produkty doprawić solą i pieprzem. dodać roztrzepane jajko i wymieszać.
farszem nadziewamy łódki cukinii. Posypujemy serem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika 180-190 stopni na 12 minut.