Do góry

Przekąski Przepis na:

Cukinia w cieście.

Cukinia w cieście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 570 Ocena: 3300

Dodano:

Odsłon: 595

Ach jak my uwielbiamy cukinię, możemy ją jeść w każdej postaci. Tą przygotowałam tak jak zawsze mama nam robiła gdy byliśmy mali. Nigdy nie zapomnę tego czasu gdy już urosły cukinie czy kabaczki wtedy biegliśmy do ogrodu przynosiliśmy cukinię i mówiliśmy "mamo zrób nam z cukinii bliny " a mama się śmiała i mówiła " to nie bliny a cukinia w cieście ".

Składniki

  • 1 młoda cukinia 700 g,
  • sól,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • olej do smażenia.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia w cieście.

Przygotowanie

  1. Cukinię całą razem ze skórą i pestkami ( ale tylko w przypadku gdy jest młodziutka ). Umyć ją i odciąć końcówki. Pokroić w krążki około pół centymetra i każdy osobno posolić, odstawić aby cukinia zmiękła. Jak już widać wodę w cukinii odlać ją, ( to woda z cukinii która powstała po nasoleniu krążków ).

  2. Do miski wbić całe jajka, wsypać mąkę i wlać mleko można dodać szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się ze sobą wszystkich składników.

  3. Do gotowego wymieszanego ciasta wkładać krążki z cukinii z których odlaliśmy wodę. Na patelnię wlać oleju tak aby było zakryte dno patelni, ułożyć krążki z cukinii nasączone w cieście i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.

  4. Taka usmażona cukinia w cieście to świetna przekąska np. gdy oglądamy telewizję. Nie wchłaniają dużo tłuszczu. Taką cukinię można jeść jako dodatek do kanapki. Kto uwielbia cukinię polubi również ją w takiej wersji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń