Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ach jak my uwielbiamy cukinię, możemy ją jeść w każdej postaci. Tą przygotowałam tak jak zawsze mama nam robiła gdy byliśmy mali. Nigdy nie zapomnę tego czasu gdy już urosły cukinie czy kabaczki wtedy biegliśmy do ogrodu przynosiliśmy cukinię i mówiliśmy "mamo zrób nam z cukinii bliny " a mama się śmiała i mówiła " to nie bliny a cukinia w cieście ".
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 49
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 998
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 49
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 998
Składniki
Cukinię całą razem ze skórą i pestkami ( ale tylko w przypadku gdy jest młodziutka ). Umyć ją i odciąć końcówki. Pokroić w krążki około pół centymetra i każdy osobno posolić, odstawić aby cukinia zmiękła. Jak już widać wodę w cukinii odlać ją, ( to woda z cukinii która powstała po nasoleniu krążków ).
Do miski wbić całe jajka, wsypać mąkę i wlać mleko można dodać szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
Do gotowego wymieszanego ciasta wkładać krążki z cukinii z których odlaliśmy wodę. Na patelnię wlać oleju tak aby było zakryte dno patelni, ułożyć krążki z cukinii nasączone w cieście i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
Taka usmażona cukinia w cieście to świetna przekąska np. gdy oglądamy telewizję. Nie wchłaniają dużo tłuszczu. Taką cukinię można jeść jako dodatek do kanapki. Kto uwielbia cukinię polubi również ją w takiej wersji.