Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 803 Ocena: 5437
Dodano: 31.07.2020
Odsłon: 6300
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Cukinię całą razem ze skórą i pestkami ( ale tylko w przypadku gdy jest młodziutka ). Umyć ją i odciąć końcówki. Pokroić w krążki około pół centymetra i każdy osobno posolić, odstawić aby cukinia zmiękła. Jak już widać wodę w cukinii odlać ją, ( to woda z cukinii która powstała po nasoleniu krążków ).
Do miski wbić całe jajka, wsypać mąkę i wlać mleko można dodać szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
Do gotowego wymieszanego ciasta wkładać krążki z cukinii z których odlaliśmy wodę. Na patelnię wlać oleju tak aby było zakryte dno patelni, ułożyć krążki z cukinii nasączone w cieście i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
Taka usmażona cukinia w cieście to świetna przekąska np. gdy oglądamy telewizję. Nie wchłaniają dużo tłuszczu. Taką cukinię można jeść jako dodatek do kanapki. Kto uwielbia cukinię polubi również ją w takiej wersji.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 31 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz