Do góry

Przekąski Przepis na:

Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną

Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24915

Dodano:

Odsłon: 9913

Propozycja na smakowitą oraz delikatną czerwoną kapustę zasmażaną z dodatkiem śmietany. Kapusta idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska. Możemy przygotować ją w wersji wegetariańskiej, a także mięsnej, z dodatkiem kawałków kiełbasy. Moja dzisiejsza propozycja przygotowana jest w wersji wege ;)

Składniki

  • mała główka czerwonej kapusty (około 500 g)
  • 1 cebula czerwona
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sok z cytryny
  • plaster masła
  • cukier brzozowy
  • sól i pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czerwoną cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i wszystko chwilę razem przesmażamy. Zawartość rondelka zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i dusimy wszystko do momentu, aż kapustka odpowiednio zmięknie, a bulion odparuje. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy całość odrobiną cukru, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

    * W wersji mięsnej, wystarczy, że na samym początku przygotowań przesmażymy kawałki kiełbasy z cebulką.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń