Do góry

Przekąski Przepis na:

Daktylowe kulki mocy – słodka przekąska

Daktylowe kulki mocy – słodka przekąska

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 545

Dodano:

Odsłon: 4190

Kulki mocy tak nazwałam, bo z samych zdrowych składników je przygotowałam. To daktyle, orzechy, migdały i pestki słonecznika ze sobą połączone w naturalnym kakao obtoczone. Mała kuleczka, jako słodka przekąska na zachciankę idealna, po treningu, spacerze, czy na poprawę humoru genialna. Szybko się ją przygotowuje, super smakuje, a kto za daktylami nie przepada, to nawet nie wie, że w tych kulkach je zjada.

Składniki

  • na ok. 25 szt.:
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek,
  • 70 g orzechów włoskich tartych,
  • 70 g migdałów mielonych,
  • 60 g łuskanych pestek słonecznika,
  • kakao naturalne w proszku do obsypania.
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Daktylowe kulki mocy – słodka przekąska

Przygotowanie

  1. Proporcje orzechów, migdałów i słonecznika można zmienić.
    Daktyle należy zmiękczyć, zalewamy je letnią przegotowaną wodą na ok. 25 min, odcedzamy.
    Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Miksujemy za pomocą blendera, przesypujemy do miseczki.

    Daktyle, kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej się zmiksują i dodatkowo sprawdzimy czy nie schowała się w nich pestka, dokładnie miksujemy.
    Dodajemy orzechy, migdały, słonecznik i całość miksujemy do połączenia się składników. Powstanie nam lepka masa.
    Do małego pudełeczka wsypujemy ok. 2 łyżki kakao, za pomocą łyżeczki nabieramy masę daktylową i robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą od razu obtaczamy w kakao i tak powtarzamy czynność, aż skończy nam się masa.
    Kuleczki najlepiej przechowywać w szczelnym pudełeczku, w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń