Efektowna deska masła, która doskonale sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi. Wystarczy ubić masło na puch, wyłożyć je na deskę, oprószyć solą i podać z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj wędzona ryba w połączeniu z chrupiącymi orzechami, ostrą cebulą i słodką konfiturą z żurawiny. Do tego winogron, wędzony ser i chrupiące pieczywo. Przepis pochodzi z 502. odcinka programu "Ewa gotuje".
Deska masła z wędzonym pstrągiem według Ewy Wachowicz
Składniki
- 1 kostka masła
- pstrąg wędzony (ewentualnie łosoś)
- ogórki kiszone
- 1 cebula czerwona
- konfitura z żurawiny
Do podania:
- oscypek wędzony
- cytryna
- prażone orzechy laskowe
- winogrona białe
- pieczywo
Składniki
- 1 kostka masła
- pstrąg wędzony (ewentualnie łosoś)
- ogórki kiszone
- 1 cebula czerwona
- konfitura z żurawiny
Do podania:
- oscypek wędzony
- cytryna
- prażone orzechy laskowe
- winogrona białe
- pieczywo

Etapy przygotowania
Miękkie masło przełożyć do miski i spienić mikserem. Nałożyć na drewnianą deskę – najlepiej zrobić to łyżką, robiąc kleksy. Przyprawić solą. Ułożyć kawałki pstrąga, pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz plastry czerwonej cebuli. Otrzeć skórkę z cytryny. Udekorować żurawiną.
Podawać z cząstkami cytryny, oscypkiem, orzechami, winogronami i pieczywem.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 119

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4813
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 109
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 119

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4813
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 109



Składniki
- 1 kostka masła
- pstrąg wędzony (ewentualnie łosoś)
- ogórki kiszone
- 1 cebula czerwona
- konfitura z żurawiny
- oscypek wędzony
- cytryna
- prażone orzechy laskowe
- winogrona białe
- pieczywo
Miękkie masło przełożyć do miski i spienić mikserem. Nałożyć na drewnianą deskę – najlepiej zrobić to łyżką, robiąc kleksy. Przyprawić solą. Ułożyć kawałki pstrąga, pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz plastry czerwonej cebuli. Otrzeć skórkę z cytryny. Udekorować żurawiną.
Podawać z cząstkami cytryny, oscypkiem, orzechami, winogronami i pieczywem.