Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sarninę podobnie jak wołowinę można spożywać na surowo. Taka podsuszona polędwiczka z sarniny przenika ziołowym smakiem oraz aromatem. Tak przygotowane mięso to idealna podstawa np. pod Carpaccio.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Składniki
Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy. Przesypujemy do plastikowego pojemnika. Dokładnie oczyszczone z błon i osuszone polędwiczki dokładnie obtaczamy w ziołach. Pojemnik zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Polędwiczki osuszamy na papierowych ręcznikach. Każdą polędwiczkę owijamy gazą i wieszamy na 2-3 dni w ciepłym, ale przewiewnym miejscu - najlepiej przy kaloryferze.
Mięso po podsuszeniu przechowujemy w lodówce. Kroimy na bardzo cienkie plasterki i podajemy np. jako wędlinę do kanapek. Porady Polędwiczka z sarny to bardzo delikatne mięso, które wyśmienicie smakuje lekko podsuszone. Idealne dodatki do takiej polędwicy to: marynowane cebulki, korniszony, marynowane leśne grzyby lub jabłuszka kaparowe. Sarnina dobrze komponuje się również ze słodko-kwaśnymi dodatkami dlatego można podać takie mięso z dodatkiem konfitury z borówek. Jeśli chcecie wykonać z tak przygotowanej sarniny Carpaccio. Najlepiej jest ją przemrozić przez 1-2 godziny w zamrażarce, wtedy łatwo będzie można ją pokroić w cienkie plasterki. Sarnina jest bardzo delikatna więc zamiast oliwy z oliwek, warto ją skropić tłoczonym na zimno dobrej jakości olejem rzepakowym.