Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sarninę podobnie jak wołowinę można spożywać na surowo. Taka podsuszona polędwiczka z sarniny przenika ziołowym smakiem oraz aromatem. Tak przygotowane mięso to idealna podstawa np. pod Carpaccio.
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 88
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1313
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 869
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 310
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 189
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 88
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1313
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 869
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 310
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 189
Składniki
Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy. Przesypujemy do plastikowego pojemnika. Dokładnie oczyszczone z błon i osuszone polędwiczki dokładnie obtaczamy w ziołach. Pojemnik zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Polędwiczki osuszamy na papierowych ręcznikach. Każdą polędwiczkę owijamy gazą i wieszamy na 2-3 dni w ciepłym, ale przewiewnym miejscu - najlepiej przy kaloryferze.
Mięso po podsuszeniu przechowujemy w lodówce. Kroimy na bardzo cienkie plasterki i podajemy np. jako wędlinę do kanapek. Porady Polędwiczka z sarny to bardzo delikatne mięso, które wyśmienicie smakuje lekko podsuszone. Idealne dodatki do takiej polędwicy to: marynowane cebulki, korniszony, marynowane leśne grzyby lub jabłuszka kaparowe. Sarnina dobrze komponuje się również ze słodko-kwaśnymi dodatkami dlatego można podać takie mięso z dodatkiem konfitury z borówek. Jeśli chcecie wykonać z tak przygotowanej sarniny Carpaccio. Najlepiej jest ją przemrozić przez 1-2 godziny w zamrażarce, wtedy łatwo będzie można ją pokroić w cienkie plasterki. Sarnina jest bardzo delikatna więc zamiast oliwy z oliwek, warto ją skropić tłoczonym na zimno dobrej jakości olejem rzepakowym.