Do góry

Przekąski Przepis na:

domowa konserwa ze słoika

domowa konserwa ze słoika

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 720

Dodano:

Odsłon: 11380

pyszna domowa mielonka z galaretką

Składniki

  • karkówka - 1kg
  • boczek surowy - 1 kg
  • sól peklująca - 4 łyżeczki
  • żelatyna - 1 łyżka
  • ziele angielskie mielone - 1 łyżeczka
  • czosnek - 4 ząbki
  • majeranek - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona - pół łyżeczki
  • woda - pół szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
domowa konserwa ze słoika

Przygotowanie

  1. Boczek zemleć w maszynce, karkówkę pokroić w kostkę (mniej więcej 2x2 cm).

  2. W dużej misce wymieszać mięso, dodać wszystkie sypkie składniki, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pół szklanki wody.
    Wyrabiać mięso do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Miskę z mięsem włożyć na 24 godziny do lodówki.

  3. Zapeklowane mięso przekładać do słoików, mocno upychając. Słoiki pasteryzować pod przykryciem przez 1,5 godziny. Następnego dnia pasteryzacja trwa 1 godzinę. Trzeciego dnia pasteryzować przez 40 minut.

  4. Trzykrotna pasteryzacja zabija bakterie i ich formy przetrwalnikowe. Mięso można przechowywać poza lodówką przez kilka miesięcy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ola-Malak 08 września super przepis, robiłam dla dziadka, bo uwielbia takie rzeczy. Kupowałam mięso w Pelcowiźnie, wyszło naprawdę bardzo smaczne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik45 07 września Z karkówki i z boczku nie będzie wartościowa mielonka. Należy zamiast karkówki dać łopatkę i dodać 2 kg szynki. Marynowanie musi potrwać co najmniej 4 dni. Czas tyndylizacji zależy od wielkości słoiczków i należy podać wielkość bo z przepisu to nie wynika. Radzę odszukać przepis na kiełbasę Lisiecką w słoikach i go zastosować. Bieżący opis to przepis na zmarnowanie czasu i produktów. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń