Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe burgery z boczniakami

Domowe burgery z boczniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 5962

Dodano:

Odsłon: 235

Przepyszne weganskie burgery, która zadowola równiez milosników miesa. Zamiast miesa uzylam "szarpanych" boczniaków, przyrzadzonych na ostro i z dodatkiem wedzonego smaku. Przepis zawiera równiez dwa skladniki, które mozna wykorzystac takze do innych potraw: cebule marynowana w occie winnym, która nie tylko pasuje do burgera, ale i do saltek, kanapek i innych przekasek oraz domowy, bardzo smaczny weganski majonez bez jajka, który jest doskonala alternatywa dla osób niechetnie uzywajacych surowych jajek do potraw. Burgery mozna oczywiscie zrobic szybciej uzywajac kupnego majonezu i surowa cebule, ale przyrzadzenie domowych skladników nie potrwa duzo dluzej, a efekt bedzie duzo lepszy.

Składniki

  • 6 średnich boczniaków
  • 4 (wegańskie) bułki do hamburgerów
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu BBQ o smaku wędzonym
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonego chili w proszku
  • trochę soku z cytryny
  • garść roszpunki lub innej sałaty
  • 2 pomidory (opcjonalnie)
  • cebula marynowana *
  • wegański majonez **
  • oliwa z oliwek
  • biały ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowe burgery z boczniakami

Przygotowanie

  1. Dzien wczesniej przygotowujemy *marynowana cebule.
    Składniki:
    • 3 średniej wielkości czerwone cebule
    • 60 ml łagodnego octu z czerwonego wina
    • 120 ml wody
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka drobnej soli

    Podgrzac ocet, wode, cukier i sól w garnku do rozpuszczenia soli i cukru. Odstawic do ostygniecia i w tym czasie obrac cebule i pokroic w cienkie plasterki. Wlozyc cebule do szczelnie zamykajacego sie sloika i zalac letnia zalewa octowa. Odstawic do naciagniecia na kilka godzin, najlepiej przez noc.
    Marynowana cebula smakuje nie tylko do hamburgerów, ale i do salatek, kanapek i innych przekasek. W szczelnie zakreconym sloiku przechowuje sie jakis czas w lodówce.

  2. Rozgrzac piekarnik do 160° C. Wyczyscic grzyby, umiescic na blasze do pieczenia i wymieszac z odrobina oliwy z oliwek, polowa papryki i chili w proszku i szczypta soli. Piec grzyby w piekarniku przez 30 minut, wyjac i lekko ostudzic.
    Zamiast w piekarniku mozna grillowac grzyby z maka, proszkiem lub trocinami do wedzenia, wtedy mozna obejsc sie bez przypraw o wedzonym smaku.

  3. W czasie gdy pieczemy lub grillujemy grzyby, przygotowac **weganski majonez.
    Składniki:
    • 100 ml niesłodzonego mleka sojowego
    • 200 ml oleju słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 0,5 łyżeczki musztardy
    • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
    • szczypta chili w proszku
    • szczypta soli
    • 1 ząbek czosnku albo zielone pędy czosnku
    • szczypta cukru
    Obrac i posiekac czosnek lub pedy czosnku. Umiescic wszystkie skladniki oprócz oleju w pojemniku i zblendowac za pomoca recznego miksera. Nastepnie powoli dodawac stopniowo niewielka ilosc oleju, az masa zgestnieje, wtedy dodac jednorazowo wieksza ilosc oleju. Na koniec masa powinna miec kremowa konsystencje. Majonez doprawic ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny, sola i chili.

  4. Gdy upieczone grzyby lekko wystygna, "poszarpac" je dwoma widelcami w cienkie paski w nastepujący sposób: najpierw nakluc kapelusz grzyba widelcem, nastepnie pociagnac drugi widelec wzdluz lodygi i na koniec splaszczyc widelcem kapelusz. W ten sposób "poszarpac" wszystkie grzyby.
    Obrac i posiekac czosnek. Rozgrzac oliwe na patelni i smazyc przez chwile grzyby, dodac sos BBQ, sok z cytryny, posiekany czosnek i sól, papryke w proszku i chili. Kto lubi moze dodac odrobine syropu klonowego, dzieki temu grzyby beda karmelizowane.

  5. Umyc salate, lekko skropic oliwa z oliwek, octem balsamicznym i wymieszac. Pokroic pomidory w plasterki, przekroic bulki na pól i przyrumienic na patelni bez tluszczu lub upiec w tosterze. Posmarowac bulki majonezem, ulozyc na nich salate a nastepnie grzyby. Na grzybach ulozyc marynowana cebule i plastry pomidorów, ewentualnie doprawic proszkiem chili i przykryc burgera druga polówka bulki.

  6. Podawac bezposrednio po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń