Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w domu te chipsy zrobiły prawdziwą furorę! Są przepyszne, chrupiące i do tego zdrowe – bez nadmiaru tłuszczu i soli …
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Ziemniaki obieram ze skórki. Kroję na cieniutkie plasterki. Jeżeli macie wprawę, można to zrobić nożem. Można wykorzystać obieraczkę do warzyw, albo – tak jak ja – pokroić ziemniaki na mandolinie. Plasterki powinny być jak najcieńsze.
Wrzucamy je do miski, polewamy oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy. Potem posypujemy przyprawami – u mnie sól, papryka słodka i tymianek. Ponownie delikatnie mieszamy – przyprawy powinny przylepić się do każdego chipsa.
Plasterki ziemniaków układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – to dosyć żmudny etap przygotowywania chipsów, nie powinny one zachodzić na siebie.
Nasze chipsy pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut – trzeba je podglądać, aby za mocno nie zbrązowiały … Smacznego!!!