Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe chipsy z ziemniaków

Domowe chipsy z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19785

Dodano:

Odsłon: 26459

U mnie w domu te chipsy zrobiły prawdziwą furorę! Są przepyszne, chrupiące i do tego zdrowe – bez nadmiaru tłuszczu i soli …

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram ze skórki. Kroję na cieniutkie plasterki. Jeżeli macie wprawę, można to zrobić nożem. Można wykorzystać obieraczkę do warzyw, albo – tak jak ja – pokroić ziemniaki na mandolinie. Plasterki powinny być jak najcieńsze.

  2. Wrzucamy je do miski, polewamy oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy. Potem posypujemy przyprawami – u mnie sól, papryka słodka i tymianek. Ponownie delikatnie mieszamy – przyprawy powinny przylepić się do każdego chipsa.

  3. Plasterki ziemniaków układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – to dosyć żmudny etap przygotowywania chipsów, nie powinny one zachodzić na siebie.

  4. Nasze chipsy pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut – trzeba je podglądać, aby za mocno nie zbrązowiały …

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń