Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe nachosy

Przepis dnia 2020-05-11
Domowe nachosy

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 3411

Dodano:

Odsłon: 2630

Chipsy kukurydziane - domowe nachosy, zdrowsza wersja popularnej przekąski

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki papryki ( słodkiej lub ostrej)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe nachosy

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać przyprawy i wymieszać.
    Wlać oliwę i stopniowo dolewać wodę, tak żeby zlepiła składniki i dało się z nich ulepić kulę (ok 1/3 szklanki). Wyrabiać przez chwilę ciasto, ulepić kulkę i odłożyć ją pod ścierką na 1/2 godziny.

  2. Następnie kulkę podzielić na pół, każdą z kulek rozwałkować na cienko w prostokąt na papierze do pieczenia ( papier musi być wycięty na wielkość blachy). Ciasto pokroić w trójkąty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, Piec ok 15-20 minut aż będą rumiane i chrupkie ( w trakcie pieczenia warto je przewrócić).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń