Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z kurczaka, które można podać do obiadu lub potraktować jako przekąskę. Szczególnie dedykujemy je dzieciom uwielbiającym takie proste, chrupiące kąski.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek włókien w kostkę dwu-centymetrową. Każdą oprószamy przyprawami. Przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed smażeniem przygotowujemy panierkę i wyjmujemy mięso z lodówki, aby trochę się ogrzało. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, lekko je solimy. W drugiej mieszamy bułkę tartą z rozgniecionymi w rękach płatkami.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kawałki mięsa maczamy w jajku, obtaczamy w panierce. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy nuggetsy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Dosmażamy je na rumiano i przekładamy na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Nuggetsy domowe gotowe! Możemy je podawać z ostrym sosem pomidorowym, czosnkowym, ketchupem lub innym ulubionym.