Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić domowe precle? To wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przygotuj tę pyszną bawarską przekąskę rodzinie, a na pewno będzie się nią zajadać z ogromną przyjemnością. Przepis na domowe precle przyda się też na imprezę lub do meczu - podaj je wówczas z piwem. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i na pewno sobie poradzisz!
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1130
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 77
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 167
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 777
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 235
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1130
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 77
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 167
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 777
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 235
Składniki
Przyrządzanie domowych precli rozpocznij od zrobienia zaczynu drożdżowego. Wyjmij miskę, wkrusz drożdże i zalej je ciepłą wodą. Odczekaj tylko kilka minut i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Połącz i wyrabiaj gładkie, nieklejące się ciasto.
Następnie uformuj kulę z ciasta i odstaw do wyrośnięcia na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, ponownie zagnieć i podziel na 12 równych części. Każdą z nich zroluj na cienki wałek, a następnie uformuj w kształt precli.
Włącz piekarnik i rozgrzej do 250 stopni Celsjusza. Wyjmij duży garnek i wlej litr wody. Wsyp sodę oczyszczoną i wymieszaj, a następnie całość zagotuj na palniku. Włóż precle na wrzątek na 30 sekund - pamiętaj, żeby zrobić to ostrożnie, bo stracą kształt. Wyłów obgotowane precle i przełóż na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
W misce rozbełtaj jajko i dolej dwie łyżeczki wody. Posmaruj tą miksturą precle z wierzchu i posyp gruboziarnistą solą (ewentualnie sezamem). Piecz przez ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowe!