Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić domowe precle? To wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przygotuj tę pyszną bawarską przekąskę rodzinie, a na pewno będzie się nią zajadać z ogromną przyjemnością. Przepis na domowe precle przyda się też na imprezę lub do meczu - podaj je wówczas z piwem. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i na pewno sobie poradzisz!
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10051
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3887
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42383
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 276
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 405
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10051
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3887
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42383
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 276
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 405
Składniki
Przyrządzanie domowych precli rozpocznij od zrobienia zaczynu drożdżowego. Wyjmij miskę, wkrusz drożdże i zalej je ciepłą wodą. Odczekaj tylko kilka minut i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Połącz i wyrabiaj gładkie, nieklejące się ciasto.
Następnie uformuj kulę z ciasta i odstaw do wyrośnięcia na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, ponownie zagnieć i podziel na 12 równych części. Każdą z nich zroluj na cienki wałek, a następnie uformuj w kształt precli.
Włącz piekarnik i rozgrzej do 250 stopni Celsjusza. Wyjmij duży garnek i wlej litr wody. Wsyp sodę oczyszczoną i wymieszaj, a następnie całość zagotuj na palniku. Włóż precle na wrzątek na 30 sekund - pamiętaj, żeby zrobić to ostrożnie, bo stracą kształt. Wyłów obgotowane precle i przełóż na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
W misce rozbełtaj jajko i dolej dwie łyżeczki wody. Posmaruj tą miksturą precle z wierzchu i posyp gruboziarnistą solą (ewentualnie sezamem). Piecz przez ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowe!