Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25182

Dodano:

Odsłon: 24958

Propozycja na przygotowanie zdrowych, domowych sezamków bez dodatku cukru i syropu glukozowo - fruktozowego.

Składniki

  • 100 g sezamu
  • 5 łyżeczek miodu
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sezam prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia.
    Miód podgrzewamy w małym garnuszku, wsypujemy do niego uprażony sezam, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek silikonowych.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 12 - 15 minut w zależności od pożądanego stopnia zarumienienia sezamków.

    * Przy ubijaniu masy w foremkach warto zwilżyć palce zimną wodą, tak aby sezam się do nich nie przyklejał.

    ** Do masy sezamowej można dodać ulubione dodatki tj. bakalie czy kakao.

    *** Po upieczeniu odstawiamy sezamki do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń