Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy paprykarz

Domowy paprykarz

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 2564

Smaczny domowy paprykarz pikantny do kanapek.

Składniki

  • makrela wędzona
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia marchewka
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 3 liście laurowe
  • puszka pomidorów w puszce
  • 3 łyżeczki koncentratu
  • 4 łyżki oleju do smązenia
  • odrobina wody
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowy paprykarz

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy. Marchew trzemy na tarce z grubymi oczkami. Makrelę dokładnie obieramy z ości.

  2. Na rozgrzanej patelni dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy paprykę ostrą i słodką oraz liście laurowe. Dodajemy startą marchew mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypaliło. Podlewamy odrobiną wody i dodajemy koncentrat i pomidory w puszce. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dusimy 15 minut. Dodajemy ryż oraz makrelę i jeszcze chwilę dusimy na małym ogniu. Wyciągamy liście laurowe i jak potrzeba to jeszcze doprawiamy. Gdy ostygnie wkładamy do słoików i przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń