Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 857
Dodano: 09.04.2017
Odsłon: 14354
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym.Niepotrzebne wg nas skrawki musimy odkroić i przeznaczyć na gulasz lub świeżonkę.
Peklowanie na sucho, na 1 kg mięsa potrzebujemy łyżkę soli peklującej, łyżkę soli kamiennej, dwie łyżki cukru,pozostałe przyprawy wg uznania tj. czosnek, pieprz, papryka, oregano, najpierw przyprawiamy solą i cukrem, potem wcieramy czosnek i na końcu pozostałe przyprawy.Tak spreparowany schab wkładamy do lodówki na 36-72 h zależy kiedy chcemy go sparzyć. Gdy jest w lodówce i puszcza soki, to wycieramy je papierem i przewracamy mięso na druga stronę.
Po peklowaniu parzymy, tzn. gotujemy wodę i wkładamy mięso na 10 min. gotowania na małym ogniu, potem wystawiamy do ostudzenia na min. 6h, po tym czasie razem z mięsem gotujemy znowu, do czasu 10 min. od momentu zagotowania i studzimy ponownie min. 6h.Po wystudzeniu wyjmujemy schab do osuszenia i wkładamy do lodówki na noc.Jeżeli ktoś nie wytrzyma żeby tak długo czekać niech spróbuje od razu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

anulka12 20 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Mięsko zrobiłam na święta. Wyszło bardzo smaczne, z półmiska znikało w ekspresowym tempie. Jedynie jak wszyscy orzekli było za mało słone. Następnym razem do wody przy odparzaniu dodam trochę soli. Odpowiedzi: 3 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz