Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niz domowy ser. Bez zadnej chemii, z naturalnych skladników, dzieki dodanemu jogurtowi jest bardzo kremowy. Zaden ser wykonany przemyslowo nie dorówna mu smakiem. Przyrzadzenie jest bardzo proste, jesli zrobimy to wieczorem, rano mamy gotowy ser na sniadanie, choc tak naprawde smakuje po kilku dniach jeszcze lepiej.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11183
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4049
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1399
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11183
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4049
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1399
Składniki
Podgrzac 4 l mleka. Z tej ilosci wyjdzie ok 1 kg sera smietankowego. Uzywamy tylko swiezego mleka organicznego (w zadnym wypadku pasteryzowanego) o zawartoscii tluszczu ponad 3%. W czasie gotowania mieszac, aby nic sie nie przypalilo. Dodac lyzke soli, w zasadzie jedna wystarcza, w razie potrzeby dodac jeszcze jedna. Mleko podgrzewac do 85° C, wtedy pojawia sie piana. Dodajemy sok z 4 cytryn i wszystko dokladnie mieszamy. W tym momencie bialko zaczyna sie juz scinac. Aby ser byl jeszcze bardziej kremowy, dodajemy 1l jogurtu naturalnego z 3,5% tluszczu. Mozemy zrezygnowac z jogurtu, ale wtedy ser nie bedzie mial kremowej konsystencji. Wszystko razem dokladnie wymieszac i pozostawic na 10 minut, aby mleko sie calkowicie scielo. Jesli to nie nastapi, dodac jeszcze odrobine 5% esencji octowej. W miedzyczasie umiescic sito w misce i wylozyc sito cienka szmatka, najlepiej pielucha terowa.
Przelac zawartosc garnka do sita. Plyn przedostaje sie przez szmatke do miski, a w szmatce zbiera sie ser. Uchwycic konce szmatki i wyciągnac ja z sita. Wyciekajacy plyn bedzie jeszcze goracy. Szmatke zakrecac coraz mocniej, aby wycisnac jeszcze wiecej serwatki, do momentu, az ser staje sie wyczuwalnie twardy. Wtedy spiac szmatke klipsem do torebek i pozostawic ser w schlodzonej serwatce przez 8 do 10 godzin. Po tym czasie mamy gotowy ser. Serwatke przelewam do butelki lub sloika i przechowuje w lodówce. Nadaje sie do picia lub do pieczenia chleba. Ser przechowuje w pojemniku, w serwatce, aby za szybko nie wysychal. W ten sposób przechowuje sie w lodówce tydzien. Teoretycznie, gdyz najczesciej "znika" juz duzo wczesniej.:)
Aby sie nie kruszyl, kroje go bezposrednio po wyjeciu z lodówki.
Tego rodzaju kremowy ser smakuje w wielu wersjach. Slodkiej - np. z gruszka, miodem i migdalami...
... lub pikantnej - z pomidorami, pesto z czosnku niedzwiedziego i oliwa z oliwek oraz octem winnym.