Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy smalec z jabłkiem i cebulą z dodatkiem ogóreczka kiszonego sprawi, że nie potrafisz sobie odmówić kolejnej pajdy chleba. Przepis na smalec lub jak mówią na Śląsku, smalec ze szpyrkami jest bardzo prosty.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15664
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4709
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 384
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2936
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15664
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4709
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 384
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2936
Składniki
Słoninę i cebulę pokrój w drobną kostkę.
Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a czosnek posiekaj drobno.
Słoninę zacznij topić na małym ogniu.
Gdy słonina zacznie się rumienić, dorzuć cebulę i czosnek.
Jeśli skwarki i cebula są już zarumienione, dodaj starte jabłko. Przypraw solą i pieprzem.
Całość przelej do salaterki lub glinianego pojemnika. Odstaw do ostygnięcia.
Smalec przechowuj w lodówce. Najlepiej 10 minut przed spożyciem wyciągnij go z lodówki, wtedy smakuje zdecydowanie lepiej.