Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż nie lubi domowego smalcu? Wiadomo, że bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Smalec domowy idealnie smakuje ze świeżym chlebem. Można zagryźć dodatkowo kiszonym ogórkiem! Pysznie i niedrogo. Przywołuje dodatkowo wspomnienia dzieciństwa. Mi najbardziej smakuje chyba wersja smalcu, którą dziś przedstawiam. Tylko słonina, cebula i majeranek. Sól dopiero na posmarowaną smalcem kromkę.
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 515
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 130
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 515
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 130
Składniki
Słoninę kroimy w dość drobną kostkę i przekładamy na patelnię. Smażymy, aż skwarki nabiorą złotawego koloru
Do wytopionej słoniny dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy dalej, aż do zeszklenia cebuli
Gdy cebula się już zeszkli dodajemy ok pół łyżeczki majeranku
Skwarki i tłuszcz przelewamy do naczynia, w którym smalec będzie zastygał. Po ostygnięciu słoik/ naczynie ze smalcem wkładamy do lodówki
Gdy smalec stężeje możemy nim smarować pieczywo. Najlepiej smakuje ze świeżo upieczonym chlebem. Smalec na kromce posypujemy solą